oana

oana

Puncte: 867

  • 22.01.2015 oana 867
    Întrebare: Când cade buricul (bontul ombilical) la nou născut?

    Buricul (bontul ombilical) cade, in general, intre ziua 7 si 14.
    Nu trebuie ferit de apa.
    Zona respectiva trebuie pastrata curata si uscata pana la cadere si 1-2 saptamani dupa. In general de foloseste betadina dupa baie (pentru curatare) si baneocin pudra (pentru a mentine uscat).

    Fiecare copil este diferit, asadar poate dura mai mult sau mai putin si deasemenea fiecare are nevoile sale in ceea ce priveste igiena zonei respective. De aceea cel mai bine este sa ceri sfatul pediatrului atunci cand vine vorba de ingrijirea copilului.

    • +1
      0
  • 22.01.2015 oana 867
    Întrebare: Cum se desfundă nasul bebelușului?

    Mie imi place mini-aspiratorul cu baterii.
    Cel care se pune la aspiratorul mare si pompita clasica mi se par prea violente pentru nasucul celui mic, iar cel care se trage cu gura mi se pare neigienic.

    Pentru rezultate bune pune-i, inainte de aspirare, in fiecare nara cate 2-3 picaturi de ser fiziologic (fiole pentru bebe – neinjectabil, nu de tipul injectabil), asteapta 2-3 minute si curata-i nasul.

    In functie de varsta ii poti pune apa de mare in loc de ser (dupa 5-6 luni).

    • +1
      0
  • 04.12.2014 oana 867
    Întrebare: Cum se face cel mai simplu cozonac?

    Cel mai simplu este să folosești o mașină de făcut pâine.
    Dar poti să folosești si un robot de bucătarie (sau mixer automat) astfel: pui toate ingredientele și amesteci. În general se foloseste prima viteză până se omogenizează aluatul, apoi viteza a doua pentru 2 minute, viteza a patra 5 minute, viteza a doua 2 minute.

    Indiferent ce metodă alegi e important să il lași la dospit măcar o oră și jumătate sau până își dublează volumul. După ce s-a dospit, poți să întinzi aluatul și să pui umplutura. Îl rulezi, îl pui in formă și îl coci până se rumenește.

    • +1
      2
  • 04.12.2014 oana 867
    Întrebare: Medic specialist sau medic primar?

    Un medic specialist ajunge medic primar în urma absolvirii unui examen. Însă nu este neaparat adevărat faptul că medicul primar este mai bine pregătit decât medicul specialist – ține de experiența fiecăruia.
    De exemplu, un medic specialist poate să interacționeze într-o lună cu mai mulți pacienți decât medicul primar în 3 luni.

    Cel mai sigur e să mergi la un medic pe care îl cunoști sau care îți este recomadat de cineva cunoscut.

    • +1
      0
  • 08.08.2014 oana 867
    Întrebare: Animalele pot fi alergice la oameni?

    Nu știu despre alergii, dar gândacilor (de bucătărie) le provocăm scârbă.
    După ce intră în contact cu oamenii, gândacii se retrag să se “spele”.

    • +1
      0
  • 08.08.2014 oana 867
    Întrebare: Exista vreo locatie cu piscina, pentru cei mici, pe langa Bucuresti?

    Da, există cel putin una în cartierul “Militari Residence”.
    Nu e foarte scump (30 lei de luni pana vineri si 50 in weekend), iar copiii sub 2 ani nu platesc.

    • +1
      0
  • 18.04.2014 oana 867
    Întrebare: Ce conditii trebuie indeplinite pentru a deveni asistent maternal?

    Trebuie sa nu fi angajat cu carte de munca si casa ta sa indeplineasca anumite conditii (de exemplu copilul ce urmeaza sa il iei ar trebui sa aiba camera lui daca are peste o anumita varsta).
    Din ce stiu eu se da o testare psihologica si un interviu cu asistentul social.
    Considerand ca ti se proba cererea de a deveni asistent maternal si primesti copil/copii in ingrijire, asistentul social responsabil cu dosarele copiilor “tai” te va vizita periodic (cam o data pe luna) sa verifice daca mai indeplinesti conditiile si daca copilul/copiii pe care il/ii ai in grija sunt in regula. Discuta cu fiecare separat si noteaza intr-un caiet absolut tot. In plus, tot o data pe luna trebuie sa mergi la centrul social de unde ai primit copiii, impreuna cu ei, sa se intalneasca cu parintii lor naturali. Unii parinti vin, altii nu…

    • +1
      0
  • 18.04.2014 oana 867
    Întrebare: Unde se poate sari cu parasuta in Bucuresti sau in apropiere?

    Aeroclubul Romaniei – http://www.aeroclubulromaniei.ro/

    Poti face cursuri sau poti sa faci doar sarituri. Din ce stiu eu e cea mai ieftina varianta si au personal destul de bine pregatit.

    • +1
      0
  • 07.04.2014 oana 867
    Întrebare: Ce părere aveți despre birourile "standing desk"?

    Am vazut sambata seara o emisiune in care se discuta, printre altele, si despre acest tip de birouri. Se pare ca este foarte benefic pentru corpul nostru sa folosim un astfel de birou. In urma unui studiu s-a descoperit sa stand asezati mai putin de 3 ore pe zi ne putem prelungi viata cu pana la 2 ani. Se zvoneste ca Thomas Jefferson si Charles Dickens aveau astfel de birouri.
    Din aceeasi categorie: se pare ca exista si birouri cu banda rulanta (sa mergi in timp ce lucrezi) – eu nu cred ca as putea folosi unul.

    • +1
      1
  • 14.03.2014 oana 867
    • +1
      1
  • 01.04.2014 oana 867
    Întrebare: Ce este Rh-ul si cum poate acesta sa afecteze sarcina?

    Sistemul de grupare a tipurilor de sange in functie de Rh (Rhesus) este cel mai important dupa ABO. Cel mai adesea este cunoscut cu denumirea de “factor Rh”, poate fi negativ ori pozitiv si determina riscul de boala hemolitica(hemo=sange; lysis= distrugere) a nou-nascutului (incompatibilitate de Rh intre mama si bebelus – sunt distruse celulele rosii din sangele bebelusului). Riscul de producere a acestei boli apare si in cazul in care mama are Rh negativ iar tatal pozitiv.
    Atunci cand este descoperita o incompatibilitate, mama trebuie sa faca o injectie (un fel de vaccin) in saptamana 28 de sarcina si inca una dupa nastere pentru a evita situatia in care corpul mamei dezvolta anticorpi pentru bebe (corpul il considera un corp strain daunator si incearca sa il elimine). In Romania vaccinul respectiv costa aproximativ 900 de lei si nu este acoperit de casa de asigurari.
    Este bine ca Rh-ul mamei si al tatalui sa fie determinat inainte de sarcina.

    • +1
      3
  • 01.04.2014 oana 867
    Întrebare: Ce analize se recomanda atunci cand te gandesti la conceperea unui copil?

    In general, analizele obisnuite de verificare (ce are ar trebui sa nu le facem cu totii o data pe an).
    In plus mai sunt cele pentru determinarea grupei de sange si a Rh-ului (in caz de incompatibilitate de Rh, mama trebuie sa faca un vaccin). Mai trebuie verificat ca in corpul mamei sa nu existe nici o infectie (pentru ca acestea afecteaza negativ dezvoltarea copilului, iar mama nu are voie sa ia nici un fel de medicament in primul sau in ultimul trimestru de sarcina).
    Teoretic, nici macar o simpla raceala nu este acceptabila.

    • +1
      4
  • 13.03.2014 oana 867
    Întrebare: Cum poti "convinge" un copil de 1 an si 8 luni sa manance si altceva inafara de lapte?

    Ii faci mancarea “lichida” astfel incat sa o bea cu biberonul sau canita – in felul acesta nu ii schimbi chiar tot ce stie despre mancare – ca se “bea”. Si pe masura ce trece timpul ii faci mancarea din ce in ce mai “solida”.

    Ii mai poti pune putin lapte in supa respectiva ca sa ii faci trecerea mai usor de la gustul de lapte la celalalt.

    Iti trebuie rabdare. Intregul proces de trecere de la alimentatie bazata pe lapte ce cea bazata pe solide dureaza destul de mult – cateva saptamani.

    E posibil sa nu vrea sa manance din prima o masa intreaga de solide si atunci ii dai cate putin. Incepi cu cate 5-10ml (nu e o gluma) – aproximativ una-doua lingurite de ceai – si cresti cu cate o lingurita in fiecare zi pana ajunge la cantitatea potrivita pentru varsta lui (in general cantitatea de lapte pe care o mananca la o masa). Diferenta de la cateva lingurite la cantitatea totala ii dai lapte.

    De exemplu, daca el manaca de obicei 240ml de lapte poti sa ii dai astfel:
    in prima zi: 10 ml de solide si 230 ml de lapte
    a doua zi: 20 ml de solide si 220ml de lapte

    si tot asa pana cand se inlocuieste masa de lapte.

    • +1
      6
  • 13.03.2014 oana 867
    Întrebare: Gradinita de stat? Particulara? sau bona?

    Gradinita de stat, daca va descurcati cu programul pana la 17 -18. Altfel particulara.

    Eu nu am incredere in bone pentru ca am auzit cateva povesti de groaza despre cum linistesc unele bone copii chiar de la o bona, insa sunt si destule cazuri in care bonele sunt ok. Ca sfat, daca nu stii o bona care sa vina cu recomandare de la cunoscuti, apeleaza la o agentie de bone.

    La gradinita copilul are ocazia sa socializele cu altii de varsta lui, sa lege prietenii si sa invete de la alti copii. In plus, fiind in colectivitate si avand una sau doua educatoare nu primeste doar el toata atentia.
    Cu bona toata atentia este indreptata asupra lui si nu are prea mari sanse de socializare in afara de plimbarile in parc sau la locul de joaca, iar in functie de educatia bonei are mari sanse sa nici nu invete prea multe. Avantajul bonelor ar fi ca majoritatea ingrijesc si casa, nu doar copilul (spalat, calcat, curatat, unele fac si mancare). E bine de stiut si ca, in general, o bona cu studii in domeniul educatiei costa mai mult decat o cresa privata si se ocupa numai de copil.

    Eu cred ca este importanta cantitatea de atentie pe care o primeste primeste un copil pentru formarea lui viitoare – trebuie sa stie ca nu totul i se cuvine.

    • +1
      3
  • 28.02.2014 oana 867
    Întrebare: Care este cea mai ieftina farmacie din Bucuresti?

    Cred ca cele din lantul Belladona.

    • +1
      2
  • 27.02.2014 oana 867
    Întrebare: Un pahar de vin in fiecare seara intareste sistemul imunitar?

    Nu stiu de sistemul imunitar, dar stiu ca stimuleaza ritmul inimii.
    Dar in acelasi timp afecteaza ficatul in mod negativ.

    • +1
      0
  • 26.02.2014 oana 867
    Întrebare: Cum te refaci dupa ce donezi sange sau iti faci analizele?

    In general este recomandat sa se evite efortul fizic și consumul de alcool după donare.
    Se vor consuma mai multe lichide (apa plata) decat in mod normal timp de 2-3 zile după donare, iar regimul alimentar ar trebui sa fie mai bogat în proteine animale (ouă, carne)

    • +1
      1
  • 25.02.2014 oana 867
    Întrebare: Exista vreo formula testata prin care poti decide sexul viitorului bebelus?

    Da, in laborator, insa nu se cunosc toate consecintele.

    Se stie ca celulele reproducatoare ale tatalui decid, asadar exista totusi posibilitatea de a-l crea in laborator: se aleg spematozoizi cu cromozom X (pentru fete) sau Y (pentru baieti) care sa fertilizeze un ovul. In continuare se urmareste procedura pentru fertilizare in vitro (cateva zile sta embrionul in eprubeta dupa care se implanteaza si se urmareste atent evolutia sa).

    • +1
      1
  • 25.02.2014 oana 867
    Întrebare: Cezariana sau nastere naturala?

    Depinde de situatie si de preferintele personale.
    Unii spun ca dupa naturala te refaci mai repede.
    Eu dupa cezariana am fost super ok imediat ce a trecut efectul anesteziei si nu am mai avut picioarele amortite.
    Depinde foarte mult de fiecare persoana si de situatie, pentru ca exista situatii in care nasterea prin cezariana este preferata pentru a salva viata bebelusului si/sau a mamei.
    Si, cum spune medicul meu: “Nu naste nimeni in locul Dumneavoastra, doamna!”

    • +1
      1
  • 25.02.2014 oana 867
    Întrebare: De ce este nociv cuptorul cu microunde?

    Pentru ca microundele distrug unele dintre substantele nutritive din alimente.

    • +1
      2