Ani de zile am lucrat cu un program care are ca fundal culoarea alb, iar textul este negru. Există vreun studiu care să ateste că o anumită combinație este mai benefică și mai puțin stresantă pentru ochi?
Urmează să fac niște schimbări în ceea ce privește programele cu care lucrez și dacă tot fac asta, măcar să văd poate schimb și tema de culori.
O să-mi spuneți să stau maxim 8 ore cu ochii în monitor, să fac pauză câte 5, 10 minute la maxim o oră, etc. Ei… viața bate filmul :)
Așadar, întrebarea este: monitor cu fundal închis, sau monitor cu fundal deschis?

 • jollyca 548

  Nu stiu de studii (probabiil ca exista), dar eu imi tin ecranul cat mai in ton cu ambientul – daca in camera e semi-intuneric fac luminozitatea la jumatate, daca sunt afara dau luminozitatea la maxim (asta si pentru ca nu vad nimic). La toate aplicatiile pe care le folosesc frecvent mi-am pus tema cu fundal negru si font gri (nu alb pentru ca este mai rau). Aveam un programel care se chema F.Lux si care modifica temperatura de culoare a monitorului ca sa se potriveasca cu lumina din birou (bazandu-se pe faptul ca seara aprinzi lumina), iar tonurile mai calde erau surprinzator de odihnitoare.

  Dupa cele de mai sus imi simt ochii mai odihniti, dar asta numai cuplat cu ceva pauze de privit mai departe de monitor. Fara pauzele astea poti sa faci ce combinatie vrei tu ca tot o sa-ti dea lacrimile dupa 8 ore. Poti sa incerci un program care sa-ti aduca aminte de asta, sunt cateva.

  • +1
   2
  Autentifică-te dacă vrei să comentezi răspunsul.
 • xprt64 120

  Alb, are legatura cu faptul ca creierul uman este obisnuit sa proceseze imagini preluate ziua, cand este foarte mult “white space”.

  • +1
   1
  Autentifică-te dacă vrei să comentezi răspunsul.
 • lvd11 732

  Alb, evident :)

  • +1
   0
  Autentifică-te dacă vrei să comentezi răspunsul.
Trimite răspunsul la întrebare
Autentifică-te dacă vrei să răspunzi.